W dobie plagi otyłości istnieje kilka mitów, które są silnie zakorzenione w świadomości i powielane w Internecie. Czasem ogólnie dane stwierdzenie jest prawdziwe, ale tylko dla wybranej, wąskiej grupy osób. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Oto przegląd trzech wybranych przeze mnie mitów dotyczących tego problemu. Otyłość i nadwaga to problem [...]
Wiele pań bezskutecznie boryka się z nadmiarowymi kilogramami odłożonymi przez lata zaniedbań. I tu pojawia się odpowiedź, dlaczego tak ciężko się pozbyć „boczków”, fałdek i innych niedoskonałości. Lat niezdrowego odżywiania się nie da się wymazać kilkoma tygodniami na diecie. Najlepsi kulturyści na osiągnięcie formy poświęcają całe [...]
[...] przez osoby mające problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości węglowodanów, jak i te osoby, które mają problem z przytyciem. Są to zazwyczaj skrajni ektomorficy, dla których przytycie jest niezwykle trudne, a budowane kilogramy wymagają czasu i zaangażowania, zawartości 20% białka - najbardziej popularna zawartość procentowa białek w [...]
Wykorzystanie suplementacji wspomagającej kondycję fizyczną jest jednym z podstawowych zabiegów, jaki stosują sportowcy. Sama dieta czy trening nie zawsze w pełni spełniają wymogi osoby trenującej, a wykorzystanie dobrze zaplanowanej suplementacji jest w stanie znacznie podnieść możliwości organizmu. Czy tauryna ma jakieś skutki uboczne? W [...]
Podciąganie należy do najbardziej funkcjonalnych ruchów, jest dobrym testem siły oraz wytrzymałości mięśni. Wbrew błędnym, obiegowym opiniom, wykonanie dużej liczby powtórzeń z obciążeniem masy własnego ciała nie jest żadnym sprawdzianem siły. Co zapamiętać? Musisz trenować podciąganie co najmniej 2 x w tygodniu, a najlepiej 3 x. Jeśli [...]
[...] z niewydolnością wątroby, zapaleniem trzustki, wrodzonymi zaburzeniami metabolizmu tłuszczów, pierwotnym niedoborem karnityny, niedoborem rozmaitych związków kluczowych dla metabolizmu tłuszczów, porfirią i niedoborem kinazy pirogronianowej. "Keto-grypa" Częste krótkotrwałe działania niepożądane wynikające z zapoczątkowania DK określa się [...]
[...] AAKG, l-cytrulinę, która zazwyczaj ma postać jabłczanu cytruliny, rzadziej jej estrów, l-ornityna, co prawda występuje dość rzadko, jednak stanowi znakomite wsparcie dla argininy zwiększając jej naturalną syntezę, co dodatkowo potęguje działanie samej argininy, l-karnitynę w formie GPLC, która stanowi doskonały element no-boostera [...]
Problemy wątrobowe stały się plagą naszych czasów. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj przypadłość nazywana niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, znana lepiej pod skróconą z języka angielskiego nazwą – NAFLD. Szacuje się, że problem ten dotyczy aktualnie 25% światowej populacji, a na rok 2030 prognozuje się, że może on dotknąć 50% [...]
[...] produkcję testosteronu endogennego (czyli: stężenie testosteronu całkowitego, wolnego, LH, a często nawet FSH!). Nawet preparaty SARM, które miały być bezpieczną alternatywą dla SAA i rewolucją, okazały się mieć silny wpływ na hamowanie wytwarzania testosteronu w jądrach i pośrednio wytwarzanie np. estradiolu (który pełni wiele istotnych ról, [...]
Niemalże każdy zagalopował się kiedyś w ilości wypitego alkoholu, będąc na imprezie czy na mieście ze znajomymi. Nasz piwny maraton, podczas którego cały czas przybywały kolejne litry alkoholu, w większości przypadków wiązał się z kolejnymi kilogramy na wadze. Prawdopodobnie każdy po takim maratonie obudził się na kacu z bólem głowy i wzdętym [...]
McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
[...] ubocznym przemian tlenowych”. H2O2 jest naturalnym produktem metabolizmu komórkowego, a jednak ze względu na swoje właściwości utleniające jest związkiem toksycznym dla komórek organizmu, ponieważ może uszkadzać białka, lipidy, cukry oraz DNA. Co najbardziej zabawne szeroka rzesza ludzi w Polsce wierzy w to, iż podawanie wody utlenionej [...]
[...] to nie znaczy, że można się nim opychać. W nadmiarze szkodzi nawet woda. Nie ma żadnych dowodów na to, iż umiarkowane spożycie tłuszczów (w tym nasyconych) jest szkodliwe dla zdrowia. Istnieją pewne kontrowersje odnośnie diet bazujących na skrajnie niskiej podaży węglowodanów. Trudno uznać, by taki model nadawał się do długotrwałego [...]
[...] stężenie glukozy na czczo od czasu do czasu badać szczegółowo wątrobę np. wykorzystując USG, ale ... wielu typów nowotworów i zmian można w ten sposób nie wykryć np. HCC, dlatego osoby, u których istnieją poważne przesłanki, iż w wątrobie toczy się proces degeneracyjny o głębszym podłożu (związany z marskością, zwłóknieniami) - powinny [...]
[...] substitutes: Health controversy over perceived benefits https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/ Cukier, otyłość konsekwencje. Przegląd literatury, szacunki dla Polski. Departament Analiz i Strategii. NARODOWY FUNDUSZ ZDROWIA https://zdrowedane.nfz.gov.pl/pluginfile.php/63/mod_resource/content/4/cukier.pdf Felber JP, Tappy L, [...]
Jeśli jest jedna choroba, która wywołuje największy lęk w sercach ludzi, to jest to rak. Rak może zaatakować i zniszczyć prawie każdy organ w ciele człowieka. Wśród kobiet na liście najczęstszych nowotworów złośliwych znajduje się rak piersi, płuc i jelita grubego. Chociaż długość życia z wieloma postaciami raka rośnie, choroba ta jest nadal jedną [...]
[...] szkodniki, aby stały się większym problemem (podobne zjawisko zachodzi w przypadku importowanych, a czasem niecelowo sprowadzanych gatunków, które stają się zagrożeniem dla rodzimych odmian; patrz kwestia raka pręgowanego). Ponadto może to spowodować przeniesienie szkodników na inną populację roślin, która niegdyś nie była zagrożona. [...]
W XXI wieku problemem nie jest brak informacji, ale przesyt. Najbardziej słynnym „internetowym trenerem” jest prawdopodobnie V SHRED. Założenie jest proste: marketing ukierunkowany na osoby, które nie mają żadnego pojęcia o diecie, treningu i suplementacji. Dodatkowo wspomniany „guru” przedstawia ćwiczenia, których nie rozumie, a nawet nie potrafi [...]
[...] on Metabolic Diseases Targeting Gut Microbiota: A Narrative Review.” Nutrients vol. 13,9 3211. 15 Sep. 2021, doi:10.3390/nu13093211 Recharla, N., Choi, J., Puligundla, P., Park, S. J., & Lee, H. J. (2023). Impact of probiotics on cognition and constipation in the elderly: A meta-analysis. Heliyon, 9(7), e18306. [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]